Excite

Sinterklaas en kerstman doen zuinig aan

Sinterklaas en de kerstman staan over het algemeen bekend als behoorlijk gulle gevers, maar dit jaar ligt dat toch iets anders. Beide oude heren gaan toch het liefst tussen de aanbiedingen snuffelen voor leuke presentjes. Ook tweedehandswinkels worden niet geschuwd. Dit blijkt uit een rapport dat Deloitte dinsdag publiceerde.

De onderzoekers kwamen erachter dat ruim driekwart van de consumenten bij de aankopen voor de decembermaand gaan letten op de aanbiedingen. Ook wil een ruime meerderheid minder dure cadeaus geven. Nuttige cadeaus staan ook hoog op het lijstje. Inmiddels gaat 20% van de gevers voor tweedehands cadeautjes.

Niet overal wordt op bespaard in de decembermaanden. Voor cadeaus wordt minder uitgegeven, maar de verwachting is dat de uitgaven voor levensmiddelen juist zullen stijgen. Overigens denkt slechts 27% van de consumenten dat ze ook daadwerkelijk minder geld uit gaan geven aan cadeautjes.

Dit biedt ook weer perspectief voor de winkeliers, die toch al denken dat er een flinke extra omzet zal worden gedraaid. Voor Sinterklaas rekent men toch wel op 465 miljoen euro extra. Dat zou een lichte stijging zijn ten opzichte van 2009. Winkeliers merken wel een verandering: mensen kopen meer bewust en gaan vaker voor duurzame artikelen. Dit betekent ook dat bordspellen heel geliefd zijn. Ook elektronische gadgets, parfums en kleding scoren nog steeds erg goed.

Afbeelding: Flickr, gebruiker blackpit

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020