Excite

Sluiting Amerikaanse overheid op handen

In Amerika is een sluiting van niet essentiële onderdelen van Amerikaanse overheid op handen door een politiek geschil tussen Democraten en Republikeinen. De twee partijen kunnen het niet eens worden over de overheidsbegroting en dinsdagnacht loopt de tijd om compromissen te sluiten af. President Obama geeft echter de moed nog niet op.

Zorgverzekering

Dat liet de Amerikaanse president maandag weten. De reden van de op hand liggende sluiting van de overheid ligt bij de omstreden zorgverzekering voor alle Amerikanen die Obama wil invoeren. De Republikeinen blokkeren de begroting, omdat ze het niet eens zijn met de zogenaamde ‘Obamacare’. Zij vinden een zorgverzekering geen taak voor de overheid.

Zowel later op de maandag als op dinsdag en woensdag zal Obama met de belangrijkste politieke leiders overleggen om alsnog tot een oplossing te komen.

Sluiting overheid

Een sluiting van de overheid houdt in dat zo’n 800.000 ambtenaren met ombetaald verlof worden gestuurd. Het gaat dan bijvoorbeeld om militaire. Ook gaan de nationale parken dicht, worden visa-aanvragen niet of veel langzamer behandeld en komen diensten op onder meer het gebied van zorg en milieu stil te liggen. Het zou overigens al de zeventiende keer zijn sinds 1977 dat door politieke onenigheid de overheid deels op slot gaat. De laatste keer was in januari 1996.

Staatsschuld

De sluiting van de overheid wordt werkelijkheid als de politici volgende maand ook geen akkoord weten te sluiten over de verhoging van de limiet die is gesteld aan de Amerikaanse staatsschuld. De Republikeinen willen de toestemming voor die verhoging, net als hun akkoord voor de begroting, koppelen aan het voorstel van Obamacare. Democraten weigeren hiermee in te stemmen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020