Excite

SOPA-protest massaal succes

Veel bedrijven, groot en klein, steunden het protest tegen SOPA en PIPA. Bedrijven als Google, Yahoo, Facebook, Microsoft en uiteraard Wikipedia zijn op de bres gegaan tegen het Amerikaanse wetsvoorstel. Zo ging de homepage van (de Engelstalige) Wikipedia. Iets dat werd opgemerkt door een slordige 162 miljoen internetgebruikers.

Googles protestactie

Een ander voorbeeld is Google dat zijn logo op de Amerikaanse website censureerde. Daarnaast opende Google op woensdag een online petitie om te protesteren tegen de twee nieuwe Amerikaanse wetsvoorstellen. Binnen 24 uur is deze petitie door meer dan 4,5 miljoen mensen virtueel ondertekend. Een groot succes dus.

SOPA? PIPA?

Waarom is er zoveel protest tegen deze twee nieuwe wetsvoorstellen? De SOPA en PIPA wetsvoorstellen kunnen namelijk bedrijven de macht geven om websites te blokkeren als deze inbreuk maken op auteursrechten. Op zich niets mis mee, behalve als je bedenkt dat een blokkade dan ook mogelijk is als bezoekers van de website in kwestie bijvoorbeeld een video of liedje plaatsen dat auteursrechtelijk beschermd is. Met name voor sites die afhankelijk zijn van hun gebruikers en hun content, zoals YouTube en Facebook, kan dat erg schadelijk zijn.

Succesvolle campagne

Dat de protestacties een succes zijn geworden, mag blijken. De omstreden DNS-blocking werd al eerder uit het wetsvoorstel geschrapt. Maar nu heeft ook een groot aantal Amerikaanse congresleden laten weten tegen de wet te gaan stemmen. Een deel van deze congresleden waren eerst zelfs voorstander van SOPA en PIPA.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019