Excite

Standbeeld schoenengooier verwijderd door regering

Officieel zou Irak een democratie moeten zijn. Kwamen de Amerikanen niet onder andere om Amerikaanse waarden en normen in te voeren in de voormalige woestijndictatuur? Van die idealen is nog weinig terecht gekomen. Een standbeeld dat was opgericht ter ere van de man die een schoen naar Bush gooide, is op last van de Iraakse regering verwijderd. Vrijheid van meningsuiting hoort blijkbaar niet bij de Amerikaanse normen en waarden.

Kinderen hebben niets met politiek te maken

Het standbeeld van de gouden schoen was neergezet op het terrein van een weeshuis in Irak. Volgens de democratische regering van Irak hebben kinderen niets met politiek te maken en moest het standbeeld dus verwijderd worden. Bovendien zouden Iraakse overheidsgebouwen niet voor politieke doeleinden gebruikt mogen worden. Goede smoes. Kunstenaar Laith al-Amari liet weten dat zijn standbeeld geen politiek statement was.

Schoenengooier inmiddels flink beschadigd

Behalve vrijheid van meningsuiting is er in Irak ook nog niet echt sprake van mensenrechten in de gevangenissen. De Iraakse journalist die de schoen wierp, zit nog steeds in de gevangenis. Daar wordt hij regelmatig geslagen. De Irakees liep al een gebroken arm en wat gebroken ribben op. Hij wordt aangeklaagd voor agressie tegenover een buitenlands staatshoofd en kan nog heel wat jaren in de Iraakse gevangenis tegemoet zien. Wil jij weten hoe hij zich voelt, gooi dan zelf eens een schoen naar Bush. Voor je het weet wordt er ook voor jou een standbeeld verwijderd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020