Excite

Steeds meer valse Eurobiljetten

In het eerste semester is het aantal vervalste Eurobiljetten flink gestegen. Er werden in totaal 413.000 namaakbiljetten gedetecteerd en uit omloop gehaald. Dit was zo’n 17 procent meer vergeleken met de tweede helft van vorig jaar. Volgens de Europese Centrale Bank komt deze stijging door een grotere verspreiding van bepaalde types namaak. Er waren dus vrijwel geen nieuwe types van vervalsing.

In juni werd in Bulgarije een belangrijke inbeslagname gedaan. Er werden 17 mensen gearresteerd en er werd voor 400.000 euro aan valse biljetten in beslag genomen. Ook werd er in februari een netwerk in Servië opgerold. Zij maakten biljetten van 100 euro na. Hier werd ook de drukkerij ontmanteld. Volgens de Europese Centrale Bank zijn het aantal valse biljetten bescheiden, gezien de grote hoeveelheid biljetten die er zijn. De meeste biljetten die worden vervalst zijn die van 20 en 50 euro.

Er zijn verschillende manieren hoe je erachter kunt komen of het geld dat je in handen hebt echt is. Zo bevat een echt biljet altijd een watermerk en een veiligheidsdraad. Een watermerk kun je zien door het biljet in het licht te houden. De veiligheidsdraad zit in het papier en bevat de tekst Euro. Een veiligheidsdraad zonder tekst is hoogstwaarschijnlijk vals. Ook kun je valse biljetten herkennen door ze onder een UV-lamp te houden.

Afbeelding: FlickrCC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021