Excite

Stefan Groothuis wereldkampioen sprint

Geheel op eigen kracht pakte Groothuis gisteren in Canada de wereldtitel sprint. Daarnaast stak hij ook nog eens het wereldrecord punten in zijn zak, dat al sinds 2003 in handen was van sprinter Jeremy Wotherspoon. Erben Wennemars was de laatste Nederlandse sprintkampioen in zowel 2004 als 2005.

"Eindelijk lukt het"

Groothuis staat er om bekend dat het vaak mis gaat op de belangrijkste momenten. Zijn goede races tijdens dit kampioenschap maakten de competitie dan ook extra spannend. Pas in de laatste race werd beslist wie er met de wereldtitel aan de haal zou gaan. Groothuis was na afloop ontzettend blij met zijn resultaat: "Eindelijk lukt het een keer. Dit is ongelooflijk, fantastisch!" Groothuis is ook blij dat hij zich eindelijk niet meer hoeft te antwoorden op de vraag waarom hij nooit een grote prijs pakt: "Natuurlijk vroeg ik me wel eens af waarom gaat het toch altijd mis. Nu ben ik eindelijk van het gezeik af."

Beslissende laatste race

Het bleef spannend tot de laatste duizend meter race. Groothuis kwam al vroeg in actie, waardoor hij in spanning toe moest blijven kijken hoe zijn concurrenten zich één voor één stukbeten op zijn supersnelle tijd. Naar eigen zeggen hield de nieuwe wereldkampioen er wel rekening mee dat er nog iemand sneller zou zijn, maar dat was niet het geval. Groothuis' tijd van 1.06,96 was snel genoeg om de twee Zuid-Koreanen Lee Kyou-hyuk en Mo Tae-bum achter zich te houden. Bovendien schreef hij meteen een nieuw Nederlands record op zijn naam. De andere Nederlandse sprinters deden het ook zeker niet slecht. Hein Otterspeer eindigde in het klassement als zevende, Sjoerd de Vries zestiende, Pim Schipper achttiende.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019