Excite

Stemmen voor Europees Parlement

Vandaag moet Nederland gaan stemmen voor het Europees Parlement. De politieke partijen zien het stemgedrag van de Nederlanders vooral als peiling voor de Nederlandse politiek. Den Haag is daarom erg zenuwachtig voor de uitslag. Wat zal er gebeuren met de PVV? En hoe gaat de VVD het doen?

Gisteren benadrukte Premier Balkenende dat de stemming om Europa gaat en dat het niets te maken heeft met de landelijke peiling. Dat heeft ook te maken met de lage opkomst, waardoor er geen duidelijk beeld kan worden gemaakt van de landelijke stemmen. Wilders, de leider van de PVV, ziet het echter anders. Hij is het met de rest van het kabinet eens, dat het stemmen voor het Europees Parlement wel degelijk iets zegt over de landelijke stemmen. Wilders zegt: ‘Meer Nederland en minder Europa. En laten zien wat voor verschrikkelijk kabinet dit is. Daar gaat het om.’ Europees VVD-lijsttrekker van Baalen voorspelt dat de VVD groter zal worden dan de PVV. Van Baalen vindt het onzin om een relatie te leggen tussen de uitspraken van Rutte en hem. Hij zegt: ‘Het gaat niet over hem. Hij gaat door na deze verkiezingen. Iedereen kan op mij stemmen.’

Voor het eerst sinds tijden wordt er weer met het rode potlood gestemd, omdat stemcomputers niet helemaal veilig blijken te zijn. Ook is het verplicht om je legitimatie mee te nemen. Dit is voor de extra veiligheid.

Afbeelding: FlickrCC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020