Excite

Studenten minder lang recht op OV-jaarkaart

Studenten zijn lui en moet je dus hard aanpakken. Dat moet ongeveer de gedachtegang van het huidige kabinet en meer in het bijzonder de staatssecretaris van Hoger Onderwijs Halbe Zijlstra zijn. Niet alleen wordt langer doorstuderen flink duurder, ook hebben studenten vanaf augustus 2012 minder lang recht op een OV-jaarkaart. En om het af te maken wordt de studiefinanciering voor de masterfase vervangen door een sociaal leenstelsel.

Ook worden de regels voor de aanvullende beurs vereenvoudigd. Vereenvoudigen klinkt positief, alleen in de praktijk vervalt bijvoorbeeld de partnertoeslag voor studenten met kinderen. Studenten met een niet-studerende partner krijgen nu nog een extra hoge toelage.

Volgens Zijlstra zijn de huidige regelingen rondom studeren niet meer houdbaar en draagt het nieuwe stelsel bij aan de kabinetsplannen voor een kleinere overheid met minder regels.

Tegenover Nu.nl zij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) de plannen schandalig te vinden. "Het afschaffen van de basisbeurs voor de master, je reisrecht afpakken en studenten die problemen hebben met hun ouders zo hard financieel aanpakken, laat zien dat hij alleen geld voor ogen heeft. Van een onderwijsinvestering hebben we nog niks gezien," zei voorzitter Sander Breur tegen de nieuwswebsite.

De LSVb hekelt de hardheid waarmee masterstudenten worden aangepakt. Ook gelooft de vakbond er niet dat de doelstelling om bij de top vijf van kenniseconomieën in de wereld op deze manier bewerkstelligd kan worden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker illustir

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021