Excite

Studenten sjoemelen massaal met studiebeurs

De hedendaagse student heeft het moeilijk. Het huidige kabinet wil flink bezuinigen op het onderwijs en studenten die te lang studeren kunnen binnenkort een gepeperde boete bovenop hun collegegeld verwachten. Sommige studenten reageren proactief en gaan in de aanval. Sjoemelen met de studiebeurs is namelijk hot.

Het ministerie van Onderwijs heeft uit laten zoeken hoeveel studenten onterecht opgeven een uitwonendenbeurs te moeten ontvangen terwijl ze eigenlijk nog op de zak van paps en mams teren. En het ministerie schrok zich rot. Ging ze uit van een kostenpost van 27 miljoen, uit het onderzoek bleek dat studenten jaarlijks voor veertig tot vijftig miljoen euro bij elkaar frauderen.

Door op te geven niet meer bij hun ouders te wonen strijken deze studenten jaarlijks 2000 euro meer op dan waar ze recht op hebben. Uit een steekproef onder een risicogroep bleek dat 28% van de ondervraagden de regeling misbruikt.

Staatsecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) gaf zoals verwacht aan niet blij te zijn met de uitkomst van het onderzoek. ´Het misbruik is nog groter dan verwacht. Reden te meer om in te grijpen.´

Studenten die gesnapt worden moeten het onterecht ontvangen geld terugbetalen. Daarbij krijgen ze ook nog een boete van 50% van het gefraudeerde bedrijf. Wie voor een tweede keer gepakt wordt kan zelfs het recht op studiefinanciering verliezen. Volgens Zijlstra duperen de sjoemelaars vooral medestudenten. ‘Elke euro die bij sjoemelaars en fraudeurs terecht komt, kan immers niet worden gebruikt voor onderwijs.’

Afbeelding: Flickr, gebruiker Public Domain Photo's

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020