Excite

Supermaan achter wolk

De supermaan die dit weekend op veel plekken op de wereld te zien was, verschool zich in Nederland achter een wolk. Mensen die speciaal om half zes in de ochtend waren opgestaan om de extra grote maan te zien hadden helaas pech. Op Twitter werd dan ook flink geklaagd door de vroege vogels die in het ochtendgloren klaarzaten om het natuurverschijnsel te aanschouwen. Ook zanger Marco Borsato zat voor niets klaar in de ochtend.

Wat is supermaan?

Een supermaan is een astrologische term voor een volle maan of nieuwe maan, waarbij de afstand tussen maan en aarde op zijn kleinst is. De afstand tussen de maan en de aarde is namelijk niet altijd hetzelfde, omdat de maan in een ellips rond de aarde gaat. Bij een supermaan is de maan zo’n 14 procent groter en veel helderder dan normaal. Vannacht stond de maan op ongeveer 360.000 kilometer afstand van de aarde. De volgende supermaan is te zien in 2016.

Krankzinnig

Over de supermaan doen allerlei verhalen de ronde. Zo zou de kracht van de maan natuurrampen kunnen veroorzaken. Onderzoek toonde echter aan dat de invloed van de maan op de getijden heel gering is. Ook het middeleeuwse geloof dat mensen bij de supermaan krankzinnig of extreem gewelddadig worden is niet bewezen door wetenschappers. Wel kan het zijn dat het licht van een volle man zorgt voor moeilijk inslapen. Als de maan achter een wolk zit zoals vannacht, heeft natuurlijk niemand daar last van.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020