Excite

Supersnelrecht voor raddraaiers studentenprotest

Studenten vinden de aangekondigde aanpassing in het collegegeld niet leuk. En terecht ook, want het betekent dat langstudeerders straks een boete van €3000 per jaar krijgen. Enkele studenten die vrijdag in Den Haag demonstreerden, moeten zich maandag al melden bij de supersnelrechter.

Volgens de Volkskrant variëren de verdenkingen tegenover het vijftal van het slaan van een ME’er met een stok en het gooien van stenen naar diezelfde ME tot het omver gooien van dranghekken.

In totaal werden 29 mensen opgepakt. Tegen vier hiervan loopt nog een onderzoek, terwijl de andere twintig al zijn vrijgelaten. Zij verlieten de politiecel met een boete of dagvaarding op zak.

Overigens zijn er onder de vijf ook niet-studenten. Dat zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie tegen de Volkskrant. Hoewel ze hier verder niet op in wilde gaan, was van tevoren al bekend dat radicale groeperingen de studentenprotesten wilden aangrijpen om eens flink huis te houden.

Vrijdag gaf de politie al aan dat een deel van de ongeregeldheden te wijten waren aan radicalen. Onder dezen was ook een 27-jarige man uit Spanje. Sinds enige tijd wordt geweld tegen mensen in een publieke functie zwaarder bestraft. Vandaar dat het OM heeft gekozen voor het supersnelrecht om het lik-op-stuk beleid kracht bij te zetten.

Afbeelding: Flickr, gebruiker kashklick

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020