Excite

Supervulkaan bedreigt Amerika

Een supervulkaan in je land hebben is op zijn zachts gezegd onhandig. Een supervulkaan die signalen afgeeft op het punt te staan uit te barsten is allesbehalve vertrouwenwekkend. De caldera onder het Yellowstone Park in Amerika is er zo één. In de laatste tien jaar is de grond daar dertig centimeter gestegen.

Een caldera, dat in het Latijn ‘ketel’ betekent, is in feite een enorme ruimte gevuld met magma. Het stijgen van de grond boven die ruimte kan erop wijzen dat een uitbarsting nabij is. En met de caldera onder Yellowstone kan dat wel eens heel verkeerd uitpakken.

Volgens hln.be wordt bij een uitbarsting zoveel giftige rook de atmosfeer in geslingerd, dat maar liefst twee derde van de Verenigde Staten onbewoonbaar zou worden.

Gelukkig lijkt het niet zover te komen. ‘Voorlopig is er nog geen paniek en een dreigende catastrofe is uitgesloten. In het begin waren we wel ongerust en dachten we dat de supervulkaan bezig was om uit te barsten, maar zodra we zagen dat het magma op een diepte van tien kilometer lag, was er toch enigszins opluchting. Dit was heel anders geweest als het magma op zo'n 2 a 3 kilometer onder het aardoppervlakte had gelegen,’ aldus vulkanoloog Bob Smith van de University of Utah.

Maar toch, het is een raar idee. Een vulkaan die potentieel twee derde van Amerika in as kan leggen en nu weer activiteit vertoont. Ga maar lekker slapen Amerikaantjes, jullie kan niets gebeuren...

Afbeelding: Flickr, gebruiker Met Office

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020