Excite

Sven Kramer laat schaatsnatie huilen

Het had het hoogtepunt moeten worden van Sven Kramer. Goud winnen met een overdonderende tijd op de tien kilometer. Alles stond klaar voor een euforisch feest. Hij zat in de laatste rit, dus als hij de snelste tijd zou neerzetten, was hij Olympisch Kampioen. En hij zette ook de snelste tijd neer. Met ruim vier seconden voorsprong op de Koreaan Seung-Hoon Lee kwam Kramer over de finish. Maar er was iets verschrikkelijks gebeurd. Kramer had verkeerd van baan gewisseld. Hij werd gediskwalificeerd. (VIDEO) Daar ging het goud.

Er zijn een hoop manieren om goud te verspelen die volledig acceptabel zijn. Jezelf kapot rijden, iemand die simpelweg sneller is en zelfs, al dan niet door het ijs, vallen is minder erg dan gediskwalificeerd worden door een verkeerde wissel. Het was in eerste instantie dan ook onbegrijpelijk dat een topsporter als Sven Kramer de verkeerde baan in zou rijden. Totdat de beelden van de wissel op 6,6 kilometer werden herhaald. Duidelijk werd dat coach Gerard Kemkers zijn pupil naar de verkeerde baan stuurde. Sven Kramer zat goed, totdat Kemkers hem liet twijfelen.

De blunder van de coach kost Kramer zijn gedroomde goud op zijn favoriete afstand. Nu is er niets. Sven Kramer was gisteravond dan ook woest op zijn coach, die hem in acht jaar tijd naar dit niveau heeft geloodst. Hij noemde Kemkers een klootzak en riep dat Kemkers hem 'godverdomme' naar de verkeerde baan heeft gestuurd. Het enige voordeel dat uit deze kapitale blunder te halen valt, is dat Bob de Jong door de diskwalificatie de bronzen medaille in bezit mocht nemen. Tja, voor Sven Kramer absoluut geen troost.

Hier de reactie van Sven Kramer net na de wedstrijd:

Afbeelding: Flickr, Joanna Sanders Bobiash

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021