Excite

Symbolische begraafplaats op Museumplein

Het Amsterdamse Museumplein staat vandaag helemaal in het teken van Wereld Aids Dag. Op dit plein staan nu vijfduizend witte kruizen met het rode ‘aids’-lintje. Al deze kruizen staan symbool voor de talloze Afrikanen die jaarlijks aan aids overlijden.

Inmiddels staat de teller al op een aantal miljoenen, als het gaat om Afrikanen die overlijden omdat zij geen aids-remmers krijgen. Daarom wordt er – op Wereld Aids Dag, maar ook daarna – wereldwijd aandacht gevraagd voor deze schrijnende situatie. De symbolische begraafplaats op het Museumplein in onze hoofdstad is één van de manieren waarop dat wordt gedaan.

Angela Groothuizen, Marijke Wijnroks (Nederlandse aidsambassadeur) en Louise van Deth (directeur Stop Aids Now) haalden dinsdagmorgen een aantal van de kruizen weg om aan te geven dat er ook nog heel veel Afrikanen te redden zijn.

Met deze actie ging tegelijkertijd de nieuwe nationale campagne van Stop Aids Now van start. Die campagne had op geen beter moment kunnen komen; vanwege de kredietcrisis is er minder geld beschikbaar voor onder andere aids-bestrijding en dit heeft een sterk negatief effect op de situatie in Afrika. Met de nieuwe campagne wil Stop Aids Now mensen blijven stimuleren om geld te geven. Om vooral niet voorbij te gaan aan de situatie waarin veel mensen op dit moment in Nederland zitten, wordt er naar de kredietcrisis verwezen. Wel wordt direct ook duidelijk gemaakt dat onze situatie wellicht niet te vergelijken is met die van veel Afrikanen: ‘Hier vallen banken om. In Afrika mensen’.

Afbeelding: ANP

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020