Excite

Teeven: geen proefverlof voor Volkert van der G.

Staatssecretaris Fred Teeven maakte vrijdag bekend dat er geen proefverlof komt voor Volkert van der G. De moordenaar van Pim Fortuyn zou te veel risico lopen bij een uitstap buiten de gevangenis. Alleen met zeer strenge beveiliging zou zo’n verlof mogelijk maken, maar dat schiet zijn doel voorbij, vindt Teeven.

Maatschappelijke onrust

Teeven vreest niet alleen voor de veiligheid van Volkert van der G., ook voor diens gezin kan het voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook de maatschappelijke onrust is een reden voor de staatssecretaris om Volkert van der G. niet met proefverlof te sturen.

Re-integratie

Omdat een proefverlof onderdeel is van een re-integratie proces voor iedere gevangene, krijgt Volkert van der G. een aangepast programma in de gevangenis om hem voor te bereiden op zijn vrijlating in mei volgend jaar. Zo mogen familieleden hem vaker bezoeken en mogen zij overnachten in de gevangenis. Ook krijgt van der G. maximaal zes keer de gelegenheid om een periode van zestig uur zonder toezicht in 'een eigen woning' binnen de gevangenismuren te wonen.

Oordeel RSJ

Met de beslissing legt Fred Teeven het advies van de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) naast zich neer. Van der G. moest zich naar het oordeel van de RSJ kunnen voorbereiden op zijn toekomstige echte vrijheid en dus alvast door proefverlof weer aan de samenleving wennen. Na de uitspraak van de RSJ heeft Teeven de afgelopen week onderzoek laten doen door de politie, het openbaar ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid naar de gevolgen van een proefverlof. Teeven baseerde zijn oordeel van vandaag op dit onderzoek.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020