Excite

Tekort aan programmeurs wordt problematisch

Nederlandse ict-programmeurs en systeembeheerders zijn schaars, en daarom voelen wervers zich gedwongen om personeel aan te trekken uit Hongarije, Tsjechië, Polen en de Oekraïne. Volgens een werver van It-Profile kan het zo niet langer doorgaan. ‘Komend jaar gaat de economie daar echt onder lijden’, waarschuwt hij.

Nederlandse universiteiten en hbo-opleidingen leveren veel te weinig programmeurs, en daarom worden ict-specialisten uit het buitenland geworden. Die zijn goed opgeleid, beheersen de Engelse taal redelijk en zijn ook nog relatief goedkoop. Toch lijkt dat niet de oplossing.

‘Hoewel de voertaal voor opdrachten Engels mag zijn, wil de leiding toch meestal dat programmeurs Nederlands kunnen spreken,’ aldus dezelfde werver It-Profile. Hij verwacht dat het dit jaar nog wel zal gaan: ‘maar in 2012 gaan de tekorten bedrijven echt pijn doen. Dan trekken de babyboomers onder de programmeurs de deur dicht.’

Wervers geven ook aan dat het moeilijk is om de goede programmeurs en beheerders die er wél zijn te bereiken. Ze zijn onbenaderbaar en arrogant, en reageren zelfs niet wanneer zij een enorm goed aanbod ontvangen. ‘En daar staan toch wel goudgerande arbeidsvoorwaarden in. Zij kunnen het zich permitteren om niet te reageren.’

Hoewel met 8000 vacatures een tekort is aan alle soorten ict-specialisten, vormt vooral het lage aantal programmeurs een probleem. Zij vormen namelijk het hart van de automatisering in alle bedrijven. Vooral in de Randstad is het tekort aan dergelijke specialisten schrijnend.

Afbeelding: Flickr, gebruiker carl-johan

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020