Excite

The Artist wint Oscar voor beste film

De film over een succesvolle acteur in de jaren twintig won het prestigieuze beeldje voor beste film. Daarnaast won The Artist ook in de categorie beste regie, beste acteur (Jean Dujardin), beste kostuums en beste filmmuziek. Ook bij de Grammy Awards, de andere belangrijke Amerikaanse filmprijzen vorige maand, was The Artist al één van de grote winnaars.

Vijf Oscars voor Hugo

De jeugdfilm Hugo won eveneens vijf Oscars, maar allemaal in de technische categorieën, zoals beste camerawerk, beste special effects en beste artwork. De film gaat over een Frans jongetje die rond 1930 op zoek gaat naar Georges Méliès, een pionier in de filmindustrie.

Meryl Streep beste actrice voor derde keer

Meryl Streep won voor de derde keer in haar carrière de Oscar voor beste actrice. Dit keer voor haar vertolking van Britse politica Margaret Thatcher in de film The Iron Lady. De beste vrouwelijke bijrol was voor Octavia Spencer voor haar rol in The Help. De 82-jarige Christopher Plummer won de Oscar voor beste mannelijk bijrol in de film Beginners. Hij is daarmee de oudste Oscarwinnaar in de geschiedenis van de filmprijzen.

Geen Nederlandse Oscar

De Belgisch - Nederlandse productie Rundkop viel buiten de prijzen. De film was genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film, maar de Oscar ging naar de favoriet de Iraanse film A Seperation. Acteur Frank Lammers was teleurgesteld: “Het is kut, maar het is goed zo.” Rundskop of Bullhead zoals de film voor de buitenlandse pers was vertaald, was vanaf het begin al een outsider.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020