Excite

Thuis wijn bewaren

Veel wijnliefhebbers hebben altijd een voorraadje lievelingswijn staan. Ideaal zou natuurlijk zijn om deze in een wijnkelder te bewaren, maar dat hoeft niet. Wel moet je je houden aan een aantal basisregels om zeker te weten dat je je wijn optimaal bewaart.

Je hebt dus geen wijnkelder nodig, maar je moet er in ieder geval goed opletten dat je de wijn niet ergens bewaard waar sprake is van temperatuurwisselingen. De keuken en de woonkamer zijn hiermee dus eigenlijk al uitgesloten, omdat de verwarming daar aan en uit gaat. De slaapkamer is dan een beter idee, tenzij je deze natuurlijk ook flink opstookt.

Ideaal is een temperatuur van tussen de 8 en de 12 graden. Daarnaast moet de lucht voldoende vochtig zijn. Anders dan kan de kurk uitdrogen en krimpen, waardoor er zuurstof bij de wijn komt. Te vochtig is ook niet goed, aangezien dat schimmelvorming bevordert.

Zorg ook dat je de fles op zijn kant bewaart. Hierdoor komt de wijn tegen de kurk aan en bevochtigt deze, waardoor de kurk niet uitdroogt.

Hoewel een wijnkelder met allerlei soorten oude wijn heel leuk staat, is niet elke wijn geschikt om lang te bewaren. Landwijn dien je eigenlijk op te drinken voordat de nieuwe oogst er is. Duurdere wijnen worden vaak met de jaren beter. Sommige kun je zelfs tientallen jaren bewaren!

Afbeelding: Flickr, gebruiker Thomas Mueler

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020