Excite

Toespraak Mubarak teleurstellend

Mubarak heeft gisteravond een toespraak gegeven over de demonstraties in Egypte. Deze toespraak werd live op televisie uitgezonden. Er waren duizenden mensen bijeen gekomen in Caïro in hoop op positief nieuws. Mubarak geeft aan dat hij niet zal opstappen als president, maar dat hij wel enkele bevoegdheden aan vicepresident Omar Suleiman. Ook gaf hij aan dat de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de demonstraties in Egypte niet voor niets zijn geweest. Ook zal hij zich, zoals hij reeds eerder bekend had gemaakt, niet herkiesbaar stellen in september.

Eerder gingen de geruchten dat Mubarak zou aftreden en heel Egypte wachtte dan ook met spanning de toespraak af. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen erg teleurgesteld zijn in de uitspraken van president Mubarak.

In Caïro zijn tienduizenden mensen op het Tahrirplein op de nacht van donderdag op vrijdag gebleven. Ook zijn er enorm veel mensen bij het presidentieel paleis en het gebouw van de staatstelevisie. Er is een miljoenenmars aangekondigd om ervoor te zorgen dat Mubarak toch zal aftreden.

Ook is er een groep Egyptenaren die Mubarak willen laten vervolgen. Zij hebben aan Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) gevraagd om onderzoek te doen naar Mubarak en of er genoeg bewijzen zijn dat hij vreselijke misdaden tegen de menselijkheid heeft gedaan. Deze groep wil anoniem blijven, om nog meer problemen in Egypte te voorkomen.

De demonstraties in Egypte zijn duidelijk nog lang niet afgelopen. De bevolking is ontevreden over de gang van zaken en veel mensen zeggen net zo lang te demonstreren tot er wel iets zal gebeuren.

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020