Excite

Top 40 telt downloads niet meer mee

Naar aanleiding van het consumentenprogramma Rambam, heeft de Stichting Nederlandse Top 40 besloten om in de wekelijkse samenstelling van de bekende muziek Top 40 de downloadgegevens niet langer mee te laten tellen.

Uitzending Rambam

Rambam liet namelijk in de uitzending van 16 februari zien hoe platenmaatschappijen en artiesten het verkopen van muziek via downloadplatforms makkelijk kunnen manipuleren. Erik de Zwart die voorzitter is van de stichting liet in een verklaring weten dat de uitzending van Rambam hen over de streep heeft getrokken om de beslissing te nemen.

Zorgen over de betrouwbaarheid

Al eerder liet de Stichting Top 40 weten, dat zij bezorgd zijn over de betrouwbaarheid van andere hitlijsten. Het streamen van muziek heeft de afgelopen jaren namelijk sterk aan populariteit gewonnen. De stichting wil de reputatie van haar hitlijst hoog houden en om een einde te maken aan de beïnvloeding via downloadplatforms bij de Top 40, zullen de downloadgegevens niet meer mee tellen. Dit betekent dat de hitlijst voortaan wordt samengesteld op basis van airplay van grote landelijke stations en consumentenonderzoek.

Hitlijst Top 40 al sinds 1965

De Top 40 werd op 2 januari 1965 door de zeezender Radio Veronica geïntroduceerd. Het nummer I feel fine van The Beatles stond toen op nummer één. Joost den Draaijer was initiatiefnemer en eerste presentator van wat bij de oprichting nog de ‘Nederlandse hitparade’ heette. In 1966 werd het namelijk al snel omgedoopt tot ‘Veronica Top-40’. Tegenwoordig wordt de Top 40 door Radio 538 uitgezonden. Erik de Zwart (voormalig Top 40 presentator) zendt zelf nog op Radio Veronica in het programma "Top 40 hitdossier", de oude Top 40-lijsten uit van de jaren 80, 90 en soms vanaf het jaar 2000.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020