Excite

Top Gear maakt Polen boos

Top Gear is een autoprogramma dat altijd net wat verder gaat dan de andere programma's. Hetgeen betekent dat er regelmatig een dure auto sneuvelt. Maar het betekent ook dat er geniale filmpjes gemaakt worden. Elke aflevering gebeurt er wel iets bijzonders. Zo vloog een van de presentatoren vorige week mee met een U2 spionagevliegtuig, werd Britse auto's tegen Duitse auto's getest en ging de hele crew ooit per auto door Afrika. Het zijn dat soort filmpjes die Top Gear legendarisch maken. Maar het zijn ook dat soort filmpjes die niet altijd door iedereen gewaardeerd worden.

Top Gear, en presentator Jeremy Clarkson in het bijzonder, heeft Polen boos gemaakt. En niet een beetje boos, maar heel erg boos. Tijdens een recente aflevering kregen de presentatoren de opdracht om een reclame bedenken en te maken voor de zeer zuinige Volkswagen Scirocco. Daar kwamen een aantal leuke filmpjes uit, maar Jeremy Clarkson vond het nodig om een parodie te maken op de Duitse invasie van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het filmpje eindigde met de woorden: VW Scirocco, van Berlijn naar Warschau op een enkele tank. Hilarisch, vonden Clarkson en veel fans van Top Gear, maar de Polen waren woest.

De Tweede Wereldoorlog ligt gevoelig bij de Polen, voor wie het 1 september 70 jaar geleden is dat de Duitsers ongevraagd binnen kwamen wandelen. Er kwamen tijdens de oorlog zes miljoen Polen om het leven, er stonden in het land veel concentratiekampen en talloze dorpjes en stadjes werden verwoest. Polen is eigenlijk nog steeds niet helemaal hersteld van de oorlog. Niet het mooiste onderwerp om grappen over te maken, zo vindt het land. En zeker niet door een autoprogramma. Top Gear kan dan ook op veel kritiek rekenen uit Polen.

Afbeelding: Flickr, tonylanciabeta

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020