Excite

Troonrede: Koningin Beatrix vraagt om veerkracht

Koningin Beatrix heeft vanmiddag in de troonrede gevraagd om veerkracht van het parlement en de Nederlandse bevolking om de economische crisis het hoofd te bieden. Verder prees de koningin de vijf partijen die tot het Lenteakkoord zijn gekomen dit voorjaar, om zo tot een begroting voor 2013 te komen.

Jubileum

Koningin Beatrix heeft vertrouwen in de toekomst van Nederland. Daarbij verwees de vorstin naar het jubileum van het 200-jarig bestaan van het koninkrijk. Voorafgaand aan het ontstaan van het koninkrijk Nederland was er ook een roerige periode. Ook toen was herstel van handel en welvaart van belang en werd volgens haar veerkracht van de samenleving gevraagd.

Begroting

De begroting van 2013 speelde een belangrijke rol in de troonrede van dit jaar, omdat Prinsjesdag tussen de verkiezingen en de installatie van de Tweede Kamer valt. Tot het aantreden van de nieuwe regering gelden de afspraken van die begroting. Het was opvallend dat de resultaten van het demissionaire kabinet Rutte nauwelijks aan bod kwamen in de toespraak van Koningin Beatrix.

Oranjefans

Na het voorlezen van de troonrede reden koningin Beatrix en haar gezelschap terug naar paleis Noordeinde, waar de traditionele balkonscène plaatsvond. Daarbij waren ook prins Constantijn, zijn vrouw Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven aanwezig. Dinsdagochtend stroomden de eerste Oranjefans Den Haag al vroeg binnen in de hoop de Koninklijke familie te zien. In totaal waren er zo’n 40.000 bezoekers.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020