Excite

Tsunami kost zeker honderd Indonesiërs het leven

Het gaat goed fout in Indonesië. Het land heeft te kampen met meerdere natuurrampen tegelijkertijd. Zo was er onlangs een aardbeving van 7,7 op de schaal van Richter die het eiland Sumatra een flinke klap gaf. Maar dat is nog lang niet alles.

Volgend op de aardbeving was een tsunami. Inmiddels hebben de autoriteiten de officiële teller op 113 doden staan. De aardbeving was uit de kust van Sumatra, maar de drie meter hoge golven sloegen wel over de eilandengroep Mentawai heen. Daar zijn dan ook de doden te betreuren.

Zuid-Pagai is het zwaarst getroffen door de tsunami. In totaal zijn er op de eilanden tien dorpen compleet weggevaagd door de watermassa. De eilanden zijn vooral populair onder surfers. Onder de vermisten zijn waarschijnlijk ook nog tien Australische toeristen, die op het water of in hun boot verrast werden door de golven.

En deze natuurramp is nog niet voorbij, of de volgende staat te wachten. De vulkaan Merapi op Indonesië staat namelijk op uitbarsten. Nu doet deze vulkaan dat wel vaker. Het is de meest actieve vulkaan op de Indonesische eilanden. Alleen is de druk onder het aardoppervlakte dusdanig hoog, dat men een Pliniaanse uitbarsting verwacht van niveau vier.

Aangezien dat niveau staat voor een eruptie met de kracht van een flinke atoombom, zijn alle bewoners van de vulkaan en omstreken in een cirkel van tien kilometer geëvacueerd. Niet alle inwoners doen daar overigens aan mee. Als de Merapi echt uitbarst met de verwachte explosie, zal dat veel levens kosten.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Twicepix

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020