Excite

Tuinkabouter met Hitlergroet zorgt voor rel in Duitsland

Justitie in Duitsland is een onderzoek begonnen naar tuinkabouters die de Hitlergroet brengen. De tuinkabouter was vorig jaar in Gent al te zien. Nu staat de tuinkabouter in een kunstgalerie in het Beierse Neurenberg. In Duitsland zijn voorwerpen met Nazisymbolen zoals het hakenkruis en de bekende Hitlergroet (uitgestrekte rechterarm) verboden sinds de Tweede Wereldoorlog.

Justitie van Duitsland zal de eigenaar van de galerie en de kunstenaar ondervragen. De kunstenaar Ottmar Hörl heeft in negen jaar tijd al honderden van deze kabouters gemaakt. Deze tuinkabouters zijn ook in België en Oostenrijk tentoongesteld. De tuinkabouter was in eerste instantie alleen bedoeld voor in Gent.

Kunstenaar Ottmar Hörl vertelt over de tuinkabouter: ‘Een kabouter is een symbool van onschuld, maar van deze versie van kabouters met een opgestoken arm heb ik een publieke figuur gemaakt.’ Hij vervolgt zijn verhaal: ‘Ik noem mijn werk Dance of the Devil - of dans van de duivel. Ik noem hem de vergiftigde kabouter. Hij toont aan dat de mensen een gevaarlijke massa kunnen vormen, als er rituelen en gebaren worden gebruikt die veeleer mensvernederend zijn dan sociale bedoelingen hebben.’ Op dit moment onderzoekt Justitie van Duitsland of de tuinkabouter de grondwet overtreed of dat het onder de vrijheid van kunst valt.

Afbeelding: hln.be

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020