Excite

Tweede Kamer tegen vingerafdrukkendatabase

Gisteren berichtte Excite al over de rechtszaak over de vingerafdrukkendatabase die door vereniging Privacy First was aangespannen. De eisers werden in die zaak onontvankelijk verklaard. Een meerderheid van de Tweede Kamer blijkt echter ook tegen de opslag te zijn.

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. De database, waarin alle vingerafdrukken terecht komen van burgers die een identiteitsbewijs aanvragen, is omstreden. Volgens Privacy First ontneemt de database burgers de mogelijkheid om zelf te bepalen waar hun gegevens terecht komen. 21 mede-eisers waren het hiermee eens. Ook loopt er nog een rechtszaak van een Nederlander die geen paspoort kreeg omdat zij weigerde haar vingerafdrukken af te staan.

Uit de inventarisatie van de Volkskrant is af te leiden dat de meeste partijen inmiddels tegen de database zijn. Waren eerst D66, de Partij voor de Dieren, de SP en Groenlinks al tegen, nu zijn ook de VVD, de PvdA en de ChristenUnie overstag gegaan.

Volgens Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens zorgt de centrale opslag van vingerafdrukken ervoor dat alle burgers als potentiële criminelen worden gezien. De meeste partijen zijn het hier dus inmiddels mee eens.

Terwijl het draagvlak in de Nederlandse politiek volledig weg lijkt te zijn, kondigde de Europese Commissie gisteren aan dat zij de Nederlandse plannen op wettelijkheid gaat onderzoeken.

Minister Donner van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels gemeld met een nieuw voorstel te komen

Afbeelding: Flickr, gebruiker kevindooley

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020