Excite

U2 360-tour gelanceerd

Dinsdagavond, 30 juni, een zwoele zomeravond in Barcelona. U2 start haar nieuwste wereldtournee in stadion Camp Nou. Barcelona is de hoofdstad van het surrealisme, riep zanger Bono het publiek toe halverwege de show. In de stad van Gaudí presenteerde de Ierse supergroep toepasselijk haar surrealistische sci-fi podium, dat revolutionair genoemd kan worden in de geschiedenis van stadionconcerten. De eerste recensies over de 360-tour van U2 zijn dan ook niets meer dan vol lof, ondanks dat U2 het lied One opnieuw moest inzetten vanwege geluidsproblemen.

U2 was extravagant tijdens de ZOO TV Tour en Popmart Tour van de jaren '90, maar ging weer back to basics tijdens Elevation en Vertigo in de nieuwste eeuw. Met de 360-tour pakt U2 weer groots uit, met een podium wat ongezien is in de geschiedenis van de muziek. Midden in het stadion staat een draaiend podium met een tweede ring er omheen. Overkoepelend is een gevaarte gebouwd dat zelfs boven het grote Camp Nou stadion in Barcelona uitsteekt, zo hoog is het. Fans noemen het "The Claw", een spinachtige constructie met vier poten, waar het gehele geluidssysteem, de lichtshow en de grote schermen in zijn verwerkt. The Claw zuigt de aandacht van het publiek naar het centrale punt, waar U2 optreedt en brengt ondanks de enorme omvang een stuk intimiteit in het stadion.

Behalve het fascinerende podiumconcept deed U2 als vanouds ook weer dingen met de externe wereld. Vanuit het stadion wordt vaak contact gezocht met de buitenwereld tijdens de shows van U2. Zo werd er live naar een door bommen verwoest Sarajevo geschakeld tijdens de ZOO TV Tour en gebeld naar de toenmalige president Clinton. Tijdens het optreden in Barcelona belde U2 met de bemanning van het internationale ruimtestation ISS, zodat het futuristische podium nog eens een extra lading sci-fi mee kreeg. De band stelde vragen aan de geamuseerde ruimtebewoners, tot groot vermaak van het publiek. 20 en 21 juli treedt de band met The Claw op in de Amsterdam ArenA.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020