Excite

Uitvinder Q komt terug in James Bond: Skyfall

In de nieuwe James Bond film Skyfall is er een rol weggelegd voor Ben Whishaw. Niets bijzonders, zou je denken. Maar de Britse acteur krijgt niet zomaar een rol, hij zal namelijk het personage van Q gaan vertolken. Sinds John Cleese er in 2002 mee stopte, kwam Q niet meer voor in de James Bond films.

Technische hoogstandjes

In veel eerdere films voorzag Q James Bond altijd van de meest moderne, technische snufjes. Een pen die met één druk op de knop een dodelijk gif verspreidde, schoenen met afluisterapparatuur, of een dodelijke sigaret-raket. De snufjes hebben 007 vaak gered van een wisse dood, maar sinds het laatste optreden van John Cleese als de uitvinder in 2002 was Q niet meer te zien in de films.

Desmond Llewelyn speelde de rol van Q het langst; van 1969 tot 1999. Maar ook John Cleese gaf glans aan het karakter. In Casino Royale en Quantum of Solace ontbrak Q, tot grote spijt van acteur Daniel Craig. Hij sprak de hoop al uit dat Q in Skyfall terug zou komen, en die wens gaat nu in vervulling.

Q jonger dan 007

Met de komst van Ben Whishaw, 31 jaar oud, is Q voor het eerst jonger dan James Bond. Daniel Craig is namelijk 43. Whishaw heeft ondanks zijn leeftijd al wel een aardig cv opgebouwd. Zo speelde hij Ariel in de Shakespeare verfilming The Tempest, en nam hij de rol van Jean-Baptiste Grenouille op zich in Perfume: The Story of a Murderer. Hoe de jonge versie van Q bij de echte James Bond fans gaat vallen is nog af te wachten; eind 2012 gaat Skyfall in premiere.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018