Excite

Universele telefoonlader vanaf 2011 verkrijgbaar

Dit jaar zal de universele telefoonlader niet meer verkrijgbaar zijn. De fabrikanten verwachten nu dat zij het apparaatje in het begin van 2011 op de markt kunnen brengen. Deze vertraging is door de Europese Commissie goedgekeurd. Eerder dreigde die nog met maatregelen.

De Europese Commissie wilde namelijk dat de verschillende telefoonfabrikanten de universele lader samen zouden ontwikkelen, op vrijwillige basis. Mochten de fabrikanten hier niet toe geneigd zijn, dan werd gedreigd met Europese regelgeving.

Het initiatief tot de ontwikkeling van een universele lader kwam van Toine Manders, Europarlementariër van de VVD. Hij wil een einde maken aan de nieuwe laders die steeds op de markt verschijnen. De oude laders zijn dan niet langer bruikbaar en moeten weggegooid worden. Dit is zonde, onnodig kostbaar en slecht voor het milieu. Bovendien is het onnodig als er een samenwerkingsverband zou kunnen ontstaan tussen de grootste telefoonfabrikanten. Die hebben samen namelijk 90% van de markt in handen.

Gelukkig waren de telefoonfabrikanten geneigd om mee te werken aan dit initiatief. Met name Apple, Motorola en Nokia hadden al aangegeven dat zelfregulering op dit gebied voor hen geen enkel probleem was. Dit is positief, want als het via regelgeving gespeeld had moeten worden, zou er veel meer tijd overheen gaan. Verwacht wordt dat dit initiatief ook over de Europese grenzen zal strekken en dat andere landen ook zullen volgen.

De universele laders zullen vanaf volgend jaar automatisch worden meegeleverd met nieuwe telefoons. Wie geen nieuwe telefoon wil kopen, kan uiteraard gewoon een oude lader blijven gebruiken.

Afbeelding: Flickr account osde8info

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020