Excite

Update 30/04: Eerste geval van varkensgriep bevestigd in Nederland

In Nederland is intussen ook een griepgeval bevestigd. Een driejarig kind kwam 27 april terug van een familiefeest in Mexico en heeft vandaag positief getest aan Mexicaanse griep. Dat bevestigde minister Ab Klink van Volksgezondheid vanmorgen. Het is niet duidelijk of het om een jongen of een meisje gaat en waar het kind op dit moment is.

De teller van landen met bevestigde griepgevallen staat hiermee op twaalf. Intussen zijn er ook in Zwitserland en in Peru gevallen van Mexicaanse griep bevestigd. Beide patiënten waren onlangs in Mexico geweest. Opvallend is dat het eerste onderzoek gisteren in Zwitserland in eerste instantie negatief aangaf. Toen de man verergde symptomen kreeg, ging hij terug naar het ziekenhuis waar bij het tweede onderzoek de Mexicaanse griep ontdekt werd. In de Verenigde Staten is het eerste dodelijke slachtoffer buiten Mexico gevallen.

Felipe Calderon, de president van Mexico, heeft de bevolking opgeroepen thuis te blijven. De economische activiteit die niet absoluut noodzakelijk is voor het land, wordt opgeschort van 1 tot 5 mei.

Intussen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloten de alarmfase te verhogen naar vijf. Dat is het voorlaatste niveau. Op niveau zes wordt er gesproken van een pandemie. Dit signaal is vooral belangrijk voor regeringen en de farmaceutische industrie. Alarmfase 5 betekent dat de voorbereidingstijd voor een wereldwijde besmetting kort is. In Zuid-Amerika worden nu in bijna alle landen consequente testen uitgevoerd in de internationale luchthavens. Het WHO verhoogde de alarmfase om alle landen aan te sporen de situatie in de gaten te houden zodat er snel gereageerd kan worden op verdere vorderingen van de ziekte.

Het CDC in de Verenigde Staten geeft regelmatig updates over de verspreiding van de Mexicaanse griep en de voortgang in het onderzoek, alsook raadgevingen en verdere informatie: CDC over de varkensgriep

Ook de WHO heeft een aparte site aan de varkensgriep gewijd.

Bekijk hier de toespraak van Margaret Chan van de WHO:

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021