Excite

Utah maakt miskraam tot misdaad

De Amerikaanse staat Utah heeft gisteren een wet aangenomen die het krijgen van een miskraam tot een misdaad regelt. Ook vrouwen die kiezen voor een abortus of hiernaar op zoek zijn, kunnen strafrechtelijk vervolgd worden.

Met de 'Criminal Miscarriage' wet die Utah heeft aangenomen, wordt de definitie van illegale abortus uitgebreid; ook miskramen vallen hier nu onder. De bescherming die vrouwen op dit moment genieten als het gaat om de keuze voor een abortus, vervalt volledig. De wet gaat er vanuit dat een zwangerschap die eindigt na gedrag dat bewust of roekeloos is, de vrouwen schuldig maakt aan moord op een ongeboren kind.

Abortus is al langere tijd een heet hangijzer in de Verenigde Staten, maar over het algemeen zijn dit soort verregaande maatregelen niet eerder mogelijk geweest. Met name het feit dat ook een miskraam nu kan worden gezien als moord, is een grote stap terug in de tijd. Veel meisjes en vrouwen worden door deze aanpassing blootgesteld aan onmenselijke risico's; een miskraam is immers in veel gevallen niet te voorspellen en het is maar de vraag of je aan kunt tonen dat je niet bewust een miskraam hebt opgewekt. Ook vrouwen die een miskraam krijgen terwijl ze weten dat ze zwanger zijn en bijvoorbeeld tijdens die zwangerschap alcohol hebben gedronken, kunnen worden vervolgd voor moord.

Het wetsvoorstel werd gemaakt nadat een 17-jarig zwanger meisje een man $150 betaalde om haar in elkaar te slaan, met de bedoeling haar zwangerschap te beëindigen. Het kind werd uiteindelijk wel geboren en ter adoptie aangeboden, maar de moeder werd vervolg voor poging tot moord. Toen bleek dat de wet in Utah op dit moment nog niet voorzag in zo'n situatie, werd de moeder weer vrijgelaten.

Afbeelding: Flickr, gebruiker mahalie

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021