Excite

Vaccin Mexicaanse griep binnenkort getest

In augustus en september zullen de eerste proefvaccins tegen de Mexicaanse griep worden getest op de universiteit van Antwerpen. Hiervoor worden 300 tot 400 vrijwilligers gebruikt, die op dit moment geen last hebben van verschijnselen van de Mexicaanse griep.

Als het vaccin blijkt te werken, dan kan het product omstreeks oktober of november op de markt worden gebracht. Een aantal producten en van de vaccins hadden contact opgenomen met de universiteit met de vraag om de vaccins te testen. Omdat de universiteit en de producten al jarenlang met elkaar samenwerken, is het mogelijk om het vaccin in een aantal testcentra tegelijk te testen, zodat er zo snel mogelijk geschakeld kan worden.

Voor de test moeten vrijwilligers twee doses krijgen. De uiteindelijk resultaten van de test zullen dan ook waarschijnlijk omstreeks oktober bekendgemaakt worden. De uitslagen zullen dan naar de autoriteiten worden gestuurd, die vervolgens goedkeuring moeten verlenen aan het vaccin.

Als alles goed gaat, dan zullen de vaccins in de eerste plaats met name bedoeld zijn voor bepaalde groepen mensen. Er is namelijk niet voldoende voor iedereen, waardoor de prioriteit wordt gegeven aan bijvoorbeeld gezondheidswerkers of andere mensen die tijdens de uitbraak van een pandemie onmisbaar zijn.

Voorlopig blijft het nog even spannend of het vaccin op tijd op de markt is en hoe de Mexicaanse griep zich verder gaat ontwikkelen. Waarschijnlijk zullen we er ook deze winter nog wel last van hebben. In welke mate blijft echter ook voor wetenschappers een raadsel.

Afbeelding: Flickr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020