Excite

‘Valse’ munten blijken toch echt

De munten die Elly Faber in haar kassa ontdekte, blijken toch echt te zijn. De schoenenverkoopster zag verschillen tussen de verschillende munten en trok aan de bel. Even leek het erop dat er sprake was van massale valsmunterij, maar dat blijkt toch niet het geval te zijn. Zelfs de politie besteedde speciale aandacht aan de zaak, die op de voet werd gevolgd door andere winkeliers.

De munten die Faber vond, waren in te delen in twee categorieën: munten waarbij alle lidstaten apart waren afgebeeld en munten waarbij Europa getoond werd als één geheel. Op die munten was Scandinavië gedeeltelijk weggevallen.

Nadat de ontdekking van Faber aan het licht kwam, probeerden sommige winkeliers de munten weer aan klanten te slijten, terwijl anderen ze uit de kassa pakten en hun verlies namen. De munten van Faber zelf werden direct in beslag genomen voor verder onderzoek. Dat is standaard procedure bij het ontdekken van mogelijk nepgeld.

Al vrij snel werd duidelijk dat het hier waarschijnlijk niet ging om valsmunterij, maar om een verandering in het ontwerp die eigenlijk nooit gecommuniceerd was. Dit werd later ook bevestigd door Leonie van der Spek, van de Koninklijke Nederlandse Munt. De verandering in het ontwerp is twee jaar geleden doorgevoerd, nadat verschillende nieuwe lidstaten waren toegetreden tot de eurozone.

Faber lijkt enigszins teleurgesteld door dit nieuws, maar ze krijgt nu wel de ‘valse’ munten uit haar kassa terug.

Afbeelding: Flickr, gebruiker W Fabry

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020