Excite

Van Antwerpen naar China met de trein

Wie geduld heeft én een kaartje koopt, kan binnenkort misschien wel van de Antwerpse haven in één ruk doorrijden naar Chongqing in China. Voorlopig is de spoorlijn alleen in gebruik voor goederen, maar wie weet verandert dat in de toekomst.

De nieuwe spoorlijn, die 10.000 kilometer lang is, wordt deze maand nog in gebruik genomen. Goederen die vanuit de haven naar China getransporteerd worden, zijn zo’n 22 dagen onderweg. Dit is een behoorlijke tijdwinst ten opzichte van vervoer met de boot; een reis duurt dan maar liefst zes weken. Het is de bedoeling dat de goederen in de haven verzameld worden en in één keer naar China worden gereden.

Voor de scheepvaart hoeft de nieuwe spoorlijn zeker geen concurrentie te betekenen. Hoewel het treinverkeer inderdaad sneller gaat, is de verwachting dat de scheepvaart juist baat zal hebben bij deze nieuwe lijn, omdat er mogelijk veel meer naar China geëxporteerd moet worden. Die goederen kunnen dan door schepen bijvoorbeeld naar de Antwerpse haven gebracht worden.

De spoorlijn is ontstaan uit een samenwerking tussen de verschillende Vlaamse partijen en werd opgezet na een zakenreis naar Chongqing, een belangrijk Chinees logistiek centrum. Het is de bedoeling dat deze ‘Green Train Lane’ in de toekomst uit wordt gebouwd in Europa.

Afbeelding: Flickr, gebruiker PresleyJesus

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021