Excite

Vandaag is Nationale Complimentendag

Complimenten geven zit niet in de aard van de Nederlander. We houden er nou eenmaal meer van om de slechte dingen uit te spreken. Toch is er nog nooit iemand minder geworden van aardige woorden. Zeker in tijden van economische crisis kan een compliment helemaal geen kwaad.

Compliment: eerste levensbehoefte

Volgens de website nationalecomplimentendag.nl is het een belangrijke behoefte van de mens om een gevoel van waardering te hebben. Te weinig waardering op de werkvloer is zelfs de belangrijkste reden dat mensen hun baan opzeggen, of stoppen met hun vrijwilligerswerk. Tevens gaan er veel relaties uit omdat partners het gevoel van waardering missen.

Complimentendag tegen commercie

Hoewel je op Valentijnsdag of Moederdag je er soms makkelijk vanaf kunt maken met een doosje chocolaatjes, gaat dat voor de Nationale Complimentendag niet op. Volgens de spelregels van de bedenkers van de Nationale Complimentendag is het niet de bedoeling dat je woorden vervangt met een cadeautje: “De Nationale Complimentendag draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering.” Een compliment is dus niet te koop!

Hoe maak je een compliment?

Het is belangrijk dat je een compliment alleen maakt als je het oprecht meent. Maak daarom een compliment persoonlijk en niet voor een hele groep. Wees ook concreet en blijf niet hangen bij: wat zit je haar leuk! Als je een compliment ontvangt, bedank dan diegene. Ga je ook niet verontschuldigen voor je goede gedrag.

Complimentendag in het buitenland

De Nationale Complimentendag is een voorloper van het internationale World Compliment Day. Ook in Noorwegen en in België is het vandaag Complimentendag. Maar laat je vooral niet weerhouden door landsgrenzen om vandaag eens extra aardig te zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019