Excite

Vandaag laatste aflevering As the World Turns

De langstlopende Amerikaanse soapserie komt vanavond tot een einde. RTL 8 zendt de laatste aflevering uit om 22.20 uur. Na maar liefst 54 jaar en zes maanden valt het doek voor de serie, die ook in Nederland vele fans heeft. Iedere dag kijken er zo’n 600.000 Nederlanders naar het lief en leed van de mensen in het fictieve stadje Oakdale.

Geschiedenis As the World Turns

As the World Turns werd op 2 april 1956 voor het eerst uitgezonden in zwart-wit. Het was de eerste soap die een halfuur duurde; andere programma’s in dit genre waren meestal een kwartier. As the World Turns is bedacht door Irna Phillips, die ook aan de wieg stond van vergelijkbare radio- en televisiesoaps zoals Days of our Lives en The Guiding Light. De soaps gaan allemaal over rijke families, waarbij de vrouwen achter de schermen de touwtjes in handen hebben. Hierdoor spreekt de serie vooral een vrouwelijk publiek aan, wat weer interessant was voor adverteerders. Mannen in de soap brengen het geld binnen en zijn arts of advocaat, vrouwen hebben thuis de broek aan. In 2009 werd bekend dat de stekker uit As the World Turns ging.

Redenen einde As the World Turns

Voornaamste reden om een einde te maken aan As the World Turns was het sterk gedaalde aantal kijkers in Amerika en daardoor teruglopende advertentieopbrengsten. De scriptschrijvers moesten opboksen tegen nieuwe televisieformats zoals American Idol en Big Brother. Er was ook kritiek dat de soap niet meer realistisch was. Ondanks grote psychologische diepgang in de karakters, stapelden bizarre incidenten zich op, zoals geesten, gijzelingen, moorden en bomaanslagen.

Huilende fans

Doordat de serie al jaren loopt, zijn er veel echte fans die zijn opgegroeid met het programma. Toen in Amerika op 17 september 2010 voor het laatst kon genieten van As the World Turns, bracht het nieuws huilende mensen in beeld. Ook op het internet delen fans hun verdriet. Nederlandse volgers van de soap zullen vanavond hun moeilijkste moment hebben, of anders in de twee herhalingen die RTL morgen nog uitzendt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020