Excite

Vastberaden Fries schaatst eigen Elfstedentocht

De 50-jarige Jacob Brandsma uit De Hommerts finishte woensdag om 23.15 uur onder veel publieke aanmoedigingen zijn eigen Elfstedentocht.

Het ijs was onbetrouwbaar en ongeveer de helft van de 230 km werd per mountainbike afgelegd, maar na ruim 18 uur werd de tocht volbracht.

Het begon al vroeg om 5.00 uur in Leeuwarden, waar de dappere Fries ondanks de slechte omstandigheden de Elfstedenroute begon. Nog geen twee kilometer van de start liep het al verkeerd en zakte Brandsma door het ijs. Het wak kon hem niet tegenhouden, al maakte hij wel in zijn woonplaats Sneek een tussenstop om droge kleren aan te trekken.

Rond het middaguur was er 45 kilometer afgelegd: de beperkte snelheid was te verklaren door het ijs onder de bruggen, waar het volkomen onverantwoordelijk was te schaatsen.

Om vijf uur werd het donker en werd er besloten verder te fietsen, maar door een foutje in de navigatie liep het tussen Franeker en Dronrijp nogmaals mis. Brandsma kwam op de autosnelweg terecht en werd door de politie aangehouden. Die wilde niet geloven dat hij in zijn eentje een Elfstedentocht begonnen was en had hem graag meegenomen naar de leugendetector.

Gelukkig kon de politie overtuigd worden en kwam de waaghals er met een boete en politie-escorte tot de volgende afrit er van af.

Na nog enkele kilometers, door autolampen verlicht, werd de tocht hierna op glorieuze wijze afgesloten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020