Excite

Vaticaan opent archieven

De archieven van het Vaticaan zijn al goed geweest voor veel mysterieuze verhalen, waaronder de bestsellers van Dan Brown. Of de inhoud van dit archief nu echt zo spectaculair is, kunnen we vanaf nu zien. Het Vaticaan heeft namelijk een aantal documenten uit haar geheime archieven gepubliceerd!

Het gaat hier om het archief met correspondentie die tot 1.000 jaar terug in de tijd loopt. Zo zijn er brieven van de paus naar Hitler, een brief van de Noord-Amerikaanse Indianen en een smeekbede van Mary van Schotland. Al deze documenten zijn opgenomen in een nieuw boek, dat draait om de tegenstelling tussen de katholieke kerk en de wetenschap. Zo kun je hierin ook documenten vinden over het proces tegen Galileo, maar ook over de aangevraagde scheiding tussen Henry VIII en zijn eerste vrouw Catherine van Aragon.

Dat ook in het verleden niet iedereen evenveel respect op kon brengen voor het Vaticaan, bleek wel uit de brief uit 1246 die geschreven werd door Grand Khan Guyuk, de kleinzoon van Genghis Khan. Hij eiste dat hij persoonlijk bezocht werd en zou zichzelf anders beschouwen als de vijand van het Vaticaan.

Naast formele brieven van grootheden, zijn er ook een aantal minder formele brieven gevonden, uiteraard ook van grootheden. Zo liet Michelangelo in 1550 weten dat zijn betaling al drie maanden achterbleef en dat hij gestoord was tijdens zijn werk aan de koepel van de basiliek van St. Petrus.

Als je benieuwd bent naar meer spannende documenten uit het Vaticaan, dan kun je nu je hart ophalen!

Afbeelding: Flickr account roblisameehan

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020