Excite

Veel Europese aandacht koningin Beatrix

Het aangekondigd aftreden van koningin Beatrix heeft voor veel aandacht geleid in de verschillende Europese media. Een zakelijke, hardwerkende en populaire koningin met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is het beeld dat wordt geschetst in veel Europese kranten. Vooral in de Belgische en Duitse media is veel aandacht voor het aftreden van de koningin.

Studentenjaren Willem-Alexander

De Belgische Standaard schrijft dat prins Willem-Alexander veel vertrouwen geniet als toekomstige koning, ondanks zijn roerige studentenjaren. “De kroonprins heeft zijn wilde jaren gehad, die leverden hem de bijnaam Prins Pils op. Maar die wilde haren is hij al lang kwijt.” De populaire Duitse krant Bild noemt ook de beroemde bijnaam van de prins, maar gaat vooral in op de verjonging van de troon. “Jong geluk voor Hollands oude troon,” kopt de boulevardkrant dinsdag. De Süddeutsche Zeitung benadrukt het liberale karakter van de vorstin, die altijd pleitte voor tolerantie en haar afkeer van vreemdelingenhaat en populisme niet poogde te verhullen.

Hollandse vrouw

In de Britse kranten wordt koningin Beatrix omschreven als een vrouw die zich vooral achter de schermen laat gelden. Volgens The Guardian heeft koningin Beatrix een grote interesse in de politiek, maar aan de andere kant is ze een nuchtere Hollandse vrouw die op de fiets door Den Haag rijdt.

Bedrijfsleider

In Frankrijk wordt koningin Beatrix de “bedrijfsleider van BV Nederland” genoemd. Volgens L’Express staat Willem-Alexander dichter bij de Nederlanders dan zijn moeder.

Innovatief en modern

In Zweden noemt de tabloid Expressen het besluit van koningin Beatrix om af te treden innovatief en modern. In veel vorstenhuizen is het gebruikelijk dat een koning of koningin aanblijft tot de dood. “Het zou wel eens voor een trend bij de Europese koningshuizen kunnen gaan zorgen,” voorspelt de Zweedse krant.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021