Excite

Veiling van Ghandi's spullen levert 1,43 miljoen euro

Een van de meeste verwarrende veilingen ooit in India leverde 1,43 miljoen euro op voor de spullen van Mahatma Ghandi. Niet verwarrend omdat dat een hoop geld is voor spullen van iemand die vrijwel niets bezat, maar omdat het lange tijd onzeker was van wie de spullen waren, of de spullen geveild mochten worden en wie uiteindelijk de spullen krijgt.

Heel veel onduidelijkheid over de veiling

De regering van India vond dat India de enige rechtmatige eigenaar was de spullen en verbood dus in eerste instantie de veiling. De verkoper en de regering van India kwamen er echter niet uit, dus ging de veiling door. Waarop de Californische kunstverzamelaar James Otis, de eigenaar van de spullen, liet weten dat hij ze niet meer wilde verkopen. Op hetzelfde moment liet het Amerikaanse ministerie van justitie namens een Indiase rechter beslag leggen op de spullen van Ghandi. Tot slot liet Vendumeester Julien Schaerer weten dat de spullen twee weken zouden worden vastgehouden om alles op te helderen.

Veel ruzie en veel geld voor weinig spullen

Binnen vier minuten gingen het bedrag van tienduizend dollar naar 1,8 miljoen dollar voor de ronde bril, een paar gedragen leren sandalen, een zakhorloge, een bord en de kom waaruit Ghandi zijn laatste maaltijd had gegeten. Uiteindelijk ging alles naar Toni Bedi, die zei dat hij handelde uit naam van Vijay Mallya, de baas van de Indiase onderneming UB Group. Die weer beloven de spullen te geven aan de regering van India. Kortom, een hoop ruzie en veel geld voor weinig spullen van iemand die voor vrede en tegen materialisme was.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020