Excite

Vergaat de wereld echt in 2012?

Wie op google de cijfers '2012' intypt krijgt als tweede suggestie '2012 einde van de wereld'. Volgens een oude voorspelling van de Maya's zal de wereld in dat jaar namelijk vergaan. In het westen is deze apocalyptische voorspelling een hype geworden en kwam er zelfs een film uit over het einde der tijden met de naam '2012'.

Maar hoe realistisch is die voorspelling eigenlijk? Het verhaal is ontstaan uit de vondst van een oude Maya-kalender. De Maya's zijn de oorspronkelijke bewoners van Midden-Amerika, en stonden bekend om hun wiskundige precisie, accurate sterrenkundige waarnemingen en ingewikkelde kalenders.

Eén van die kalenders heeft de profetie over het einde der tijden in 2012 de wereld in geholpen. De bewuste kalender begint namelijk in 3114 v. C., en eindigt op 21 december 2012. Volgens gelovers is er de laatste tijd inderdaad een stijging in het aantal zonnevlekken waar te nemen. Ook zouden de polen verschuiven, wat duidt op een naderende catastrofe.

Niets van waar, zeggen anderen. Onder New Age-aanhangers is de theorie dat 2012 slechts een spirituele hergeboorte van mensheid inluidt, en dus niet de vernietiging van de aarde, veel populairder. Naast wetenschappers en andere sceptici is er nog een opvallende groep die de voorspelling als onzin afdoet: De Maya's zelf.

Volgens de afstammelingen van de Maya's kende de cultuur helemaal niet zoiets als een apocalyps. Zij geloven dat de bewuste kalender simpelweg niet verder telt dan 2012, omdat dat het einde van een bepaalde tijdmeting is. Westerse kaping van hun cultuur vinden ze het, die rare voorspellingen. Nog iets minder dan twee jaar, dan weten we het zeker.

Afbeelding: Flickr, gebruiker sancho panza

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020