Excite

Verjaardag van de telescoop van Galilei gevierd door google

De telescoop van Galileo is aan zijn 400ste verjaardag toe. Ook dit evenement wordt herdacht door Google, die eerder deze maand nog de uitvinder Hans Christian Ørsted herdacht. Traditiegetrouw werd er een nieuw logo gecreeerd voor de populairste zoekmachine. Intussen hebben deze tekeningen de naam "Google Doodle" gekregen.

Op 25 augustus 1609 stelde de Italiaanse astronoom en filosoof Galileo Galilei zijn telescoop voor aan kooplieden uit Venetië. In een slag werd Galilei wereldberoemd. In die tijd was de telescoop nog een soort dunne, bruine stick. Met het speelgoed dat je nu in elke winkel kan kopen, zou je een beter resultaat behalen. Snel werd de telescoop echter verbeterd en de volgende modellen leidden naar verrassende ontdekkingen, waardoor Galilei in flinke problemen kwam.

Zo ontdekte Galileo Galilei dat het maanoppervlak niet helemaal vlak was en dat Jupiter ook manen had. Bovendien kwam hij tot dezelfde conclusie als Copernicus een eeuw daarvoor: de zon was het middelpunt en de planeten draaiden rond de zon. Dit ging recht tegen de overtuiging van de katholieke kerk in, die beweerde dat de aarde het middelpunt van het heelal was. Dit bezorgde Galilei tien jaar huisarrest, wat zeker nog langer geduurd zou hebben als hij na tien jaar niet overleden was.

Afbeelding: Wikimedia

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020