Excite

VerkeersInformatieDienst gaat geld verdienen aan uw bluetooth

De CDA heeft de plannen omtrent de kilometerheffing van tafel geveegd. Niet populair genoeg. Maar de VerkeersInformatieDienst (VID) gaat gewoon verder waar de CDA stopt. De VID wil namelijk kastjes installeren om de bluetooth-signalen op te pikken uit auto's. Veel auto's zijn voorzien van bluetooth voor de handsfeeset. Door die signalen te meten, kan de VID een nog duidelijker beeld krijgen van de lengte van files en dergelijke. Het is een flinke investering om al die kastjes langs de weg te zetten, maar de VID heeft al plannen om er geld aan te verdienen.

De VID wil de gegevens die opgehaald worden met behulp van uw bluetooth geld verdienen door de informatie door te verkopen aan Rijkswaterstaat of aanbieders van navigatiesystemen. Op die manier wordt de investering terugverdiend. Het systeem moet een beter beeld geven van de lengte van files en de verwachte reistijd beter berekenen. Het systeem is goedkoper dan het registreren van kentekenplaten, omdat een enkel kastje alle rijbanen kan 'meten'. Bluetooth is een signaal dat namelijk een vrij ruim bereik heeft. De VID is momenteel zeer positief gestemd over het project.

Over privacy hoeft de bestuurder zich, uiteraard, opnieuw geen zorgen te maken. De gegevens worden niet opgeslagen, maar direct vernietigd. Niemand hoeft te weten welk bluetooth-signaal specifiek op welk punt reed en hoe laat. Er wordt geen verbinding gemaakt met de mobiele telefoons, alleen maar gekeken welke mobiele telefoons voorbij komen. En dat de gegevens direct na het passeren van het kastje worden gewist, is een belofte. Dat zal wel noodzakelijk moeten zijn, want niet iedereen wil dat er ergens in een database staat wie waar reed op welk tijdstip. De vraag is, of er voor dit systeem, net als voor de kilometerheffing, ook een uitzondering komt voor de AIVD, als deze vindt dat staatsbelangen in het spel zijn. Tja.

Afbeelding: Flickr, Kecko

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020