Excite

Vertrek uit Oeroezgan kost miljoenen

Het vertrek van de Nederlandse troepen uit Oeroezgan kan Nederland wel eens talloze miljoenen kosten. Niet aan vertrekkosten, maar aan materiaal dat in Oeroezgan staat en waar de Amerikanen geen cent voor willen betalen.

Voor de missie in Oeroezgan is veel geïnvesteerd. Zo staan er onder andere 1600 gepantserde woon- en werkcontainers die per stuk tussen de 22.000 en 44.000 euro kosten. Daarnaast zijn er nog zo’n 4000 andere containers en verschillende voertuigen die achter blijven.

Nederland heeft inmiddels aangegeven te willen stoppen met de missie, net zoals in de eerste instantie was afgesproken. Dat betekent dat er een gat valt. Omdat geen van de andere landen zich bereid heeft getoond dat gat te vullen, zullen de Amerikanen de missie waarschijnlijk overnemen.

Bronnen binnen de NAVO hebben echter al aangegeven dat Nederland aan de VS echt geen vergoeding hoeft te vragen voor het materiaal, zeker niet als dat uit eigen beweging achtergelaten wordt. Defensie geeft daarom aan vooral niets te zeggen over het wel of niet achterlaten van materiaal, om te voorkomen dat er straks niets meer verkocht kan worden.

Op dit moment onderzoekt Defensie wat de moeite van het terughalen waard is. Mogelijk zal het materiaal toch nog terug naar Nederland gehaald worden. Omdat veel materiaal economisch al afgeschreven is, valt het nog maar te bezien wat hier uiteindelijk uit komt.

Afbeelding: Flickr account isafmedia

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020