Excite

Vertrouwen in huizenmarkt leeft op

Consumenten hebben steeds meer vertrouwen in de huizenmarkt. Dit blijkt uit een onderzoek dat Vereniging Eigen Huis uitvoerde. Naar aanleiding van de resultaten voorspelde de organisatie dat het aantal kooptransacties in de komende tijd enigszins toe zal nemen.

Het toenemende vertrouwen heeft vooral te maken met het feit dat de nieuwe regering de hypotheekrenteaftrek veilig heeft gesteld. Daarnaast werken natuurlijk ook de lagere huizenprijzen en de relatief lage hypotheekrente mee. Het vertrouwen in de huizenmarkt neemt al enige tijd toe. In het najaar van 2008 was er echt sprake van een dieptepunt, maar daarna krabbelde de markt weer langzaam op. In de afgelopen drie maanden is die groei echt het sterkst.

Aan de andere kant wordt het voor starters wel steeds moeilijker om een hypotheek te krijgen. De normen voor de Nationale Hypotheek Garantie zijn namelijk aangescherpt. En die garantie werd juist door een op de drie huizenkopers gebruikt.

De nieuwe maatregelen maakt het moeilijker voor mensen met een laag inkomen om een hypotheek te krijgen. De grens komt nu te liggen bij 141.000 euro, terwijl die op dit moment nog op 148.000 ligt. De aanscherping is onder meer te danken aan de geplande stijging van de pensioenpremies en zorgpremies. Die zorgen ervoor dat er minder financiële ruimte over is voor woonlasten.

Afbeelding: Flickr, gebruiker faceme

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021