Excite

Vervroegde kaartverkoop Lowlands

Wie volgend jaar naar het popfestival Lowlands wil, moet zijn kaarten nog dit jaar aanschaffen. De organisatie doet de kaarten op vrijdag 26 november al de in de verkoop.

Hiermee wil de festivalorganisatie de btw-verhoging van 6 naar 19 procent omzeilen, die per 1 januari 2011 ingaat. Het verhoogde btw-tarief is dan van toepassing op kaartjes voor podiumkunsten. Voor kaarten die dit jaar al in de voorverkoop worden verkocht, geldt nog het lage btw-tarief.

“Door de kaarten nu te verkopen, zijn ze ongeveer 20 euro goedkoper”, laat een woordvoerder van Mojo Concerts weten. De organisator verwacht niet dat de kaarten nu minder goed verkocht zullen worden. “Wij willen vooral jongeren en studenten de kans bieden de kaarten voor een goedkopere prijs aan te schaffen.”

Lowlands is niet het enige evenement dat door de geplande btw-verhoging de kaartverkoop aanpast. Ook het festival Zwarte Cross, in de Achterhoek, begint dit jaar eerder met de kaartverkoop. “Wil je geen dief zijn van je eigen portemonnee: wacht niet af en bestel in december je kaarten voor dezelfde, vertrouwde lage prijs!”, staat op de website van het festival te lezen.

De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) raadt andere organisatoren van festivals aan om het voorbeeld van Lowlands te volgen. De brancheorganisatie is tegen de btw-verhoging. Volgens VVEM wordt de maatregel bovendien op veel te korte termijn ingevoerd.

Ook de Nederlandse Orde van belastingadviseurs heeft zijn twijfels over de verhoging. Er zouden teveel onduidelijkheden zijn. Film, circus en sport vallen bijvoorbeeld niet onder het hogere tarief. Omdat veel evenementen een combinatie zijn van bijvoorbeeld muziek en film, zijn de belastingadviseurs bang voor verwarring.

Afbeelding: Flickr, gebruiker gabenl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020