Excite

Viering 200 jaar koninkrijk geleid door Lubbers

Oud-premier Ruud Lubbers is aangewezen als voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Dit comité werd vrijdag opgericht en zal zich bezig houden met het jubileum dat we in 2013 hopen te vieren.

Dan is het namelijk precies 200 jaar geleden dat de basis voor onze monarchie werd gelegd. De terugkeer van de Prins van Oranje in Nederland zorgde voor een herwonnen onafhankelijkheid. Die werd afgemaakt in 1815, toen hij officieel werd ingehuldigd als koning Willem I. Nederland was vanaf dat moment een constitutionele monarchie.

De feestelijkheden zullen dan ook verspreid worden over de jaren 2013, 2014 en 2015. Tijdens deze periode zal aandacht zijn voor leuke dingen, maar ook voor ‘bewustwording democratisch herstel, kennis van rechtsstaat en Grondwet en bevordering saamhorigheid’.

Natuurlijk zal er tijdens deze tijd ook ruimte zijn voor verschillende activiteiten op lokaal en regionaal niveau. Het comité zal zich echter voornamelijk bezig houden met het nationale karakter van de feestperiode.

Onze huidige premier, Jan Peter Balkenende, is in ieder geval vast blij met de aanstelling van Lubbers. Hij heeft aangegeven ‘ingenomen’ te zijn met het feit dat zijn voorganger gevraagd is voor deze positie. Lubbers was van 1982 tot 1994 minister-president van Nederland en houdt zich tegenwoordig voornamelijk bezig met activisme voor het milieu, tegen kernwapens en voor een positieve aanpak en benadering van vluchtelingen en allochtonen. Ook was Lubbers verantwoordelijk voor het vormen van kabinet-Balkenende III.

Afbeelding: Flickr account Pixel Addict

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020