Excite

Vlees uit het lab

Vlees is lekker. Minder lekker is de bio-industrie die het voor ons mogelijk maakt een goedkoop stukje vlees te halen bij de supermarkt. Het vlees mag dan weinig kosten en van goede kwaliteit zijn, de dieren hebben er wel een ellendig leven door. Gelukkig is er hoop. Verschillende wetenschappers zijn bezig om vlees te laten groeien in een laboratorium.

Het klinkt misschien niet heel appetijtelijk, maar het kan de dieren een hoop ellende besparen. Ook is er uiteraard minder landbouwgrond nodig, wat in een drukbevolkt land zoals Nederland natuurlijk een extra bonus is.

In South Carolina werkt Dr. Vladimir Mironov aan fabrieksvlees. “Het wordt functioneel, natuurlijk en ontworpen vlees. Hoe wil je het hebben? Met een beetje vet? Lam? Varkensvlees? We kunnen het precies maken zoals jij het wilt.”

Het vlees wordt gefokt door cellen van bijvoorbeeld een kalkoen te nemen, en deze onder laboratoriumcondities te laten groeien. Het probleem op dit moment is nog wel dat het vlees ook aderen moeten hebben, zodat er zuurstof naar de cellen getransporteerd kan worden. Dit heeft de wetenschap tot nu toe niet voor elkaar gekregen.

Ook in Nederland wordt druk gewerkt aan vlees uit het lab. Mark Post, professor fysiologie: 'Dit product zal goed zijn voor het milieu en bovendien zullen minder dieren lijden. Als het proeft en aanvoelt als vlees, zullen mensen het kopen. Je kunt het vlees van één dier nemen en daaruit het volume vlees van miljoenen dieren namaken.'

Het in-vitro vlees zou heel goed tussen nu en vijf jaar in de Nederlandse schappen kunnen liggen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker procsilas>

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020