Excite

Vliegramp in Oekraïne kost 298 mensen het leven

  • Twitter

Een vliegramp in Oekraïne kost donderdag aan 298 mensen het leven. Zeker 173 Nederlanders vinden de dood van vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het gaat om 283 passagiers en 15 bemanningsleden: alle inzittenden zijn omgekomen.

Het gaat om een van de grootste vliegrampen in de geschiedenis van Nederland. Alleen in Tenerife kwamen in 1977 bij een vliegtuigbotsing meer Nederlanders om.

Video: Beelden neerstorten vliegtuig - vliegramp in Oekraïne.

Nationaliteit slachtoffers

Het vliegtuig is er een van Malaysia Airlines, die voor de vlucht samenwerkte met KLM. Naast de 173 Nederlanders zaten in het vliegtuig: 27 Australiërs, 44 Maleisiërs, 12 mensen uit Indonesië, 9 uit Groot Brittannië, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 Filippijnen, 1 Canadees en een Nieuw-Zeelander. Van 20 inzittenden is nog geen nationaliteit bekend, omdat zij via een of meerdere overstappen in het toestel terecht kwamen.

Luchtafweergeschut

Het vliegtuig is naar alle waarschijnlijkheid neergeschoten vanaf de grond. Daarvoor is complex professioneel luchtafweergeschut nodig geweest, omdat het vliegtuig om meer dan tien kilometer hoogte vloog op het moment van de ramp.

In het oosten van Oekraïne strijden het Oekraïne leger en de pro-Russische separatisten al maanden met elkaar, waarbij de laatste worden gesteund door Rusland. Van wie de raket afkomstig is, is nog niet bevestigd, maar vermoedelijk gaat het om de separatisten.

Telefoonnummer vliegramp

Op alle overheidsgebouwen hangt vandaag de Nederlandse vlag halfstok om medeleven te tonen met de slachtoffers. Op condoleance.nl en condoleanceregister.nl kan iedereen een bericht achterlaten. Voor dierbaren van de slachtoffers is er een speciaal telefoonnummer geopend op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mensen kunnen bellen met 070 348 7770.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021