Excite

Vliegtuigbommen in Eindhoven succesvol ontmanteld

In de Eindhovense wijk Meerhoven zijn afgelopen zondag vier vliegtuigbommen met succes ontmanteld. De vliegtuigbommen komen uit de Tweede Wereldoorlog. Het ging om twee Britse en twee Amerikaanse bommen.

De bommen zijn onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). De EOD is de hele dag bezig geweest om de bommen onschadelijk te maken. Al waren de eerste twee vliegtuigbommen al rond 12.15 uur ontmanteld. 

Er moesten hiervoor zo’n 25.000 inwoners van de Eindhovense wijk hun huis uit. De politie heeft gecontroleerd of ook echt iedereen weg was. Om de bewoners tegemoet te komen, mochten ze een dagje naar de Efteling of het zwembad. Bijna iedereen koos voor de Efteling. Huisdieren mochten wel in de woningen blijven, maar niet op straat zijn. Alle auto’s moesten de buurt uit.

In Meerhoven zijn al vaker bommen gevonden. Sinds de bouw van de wijk in het begin van de jaren negentig, zijn er al meer dan 120 bommen gevonden. Omdat er zoveel bommen worden gevonden, is er een speciaal bedrijf dat de hele grond controleert. Er wordt dan gezocht naar bommen, voordat de eerste heilpaal de grond ingaat. Op deze manier zijn de vier vliegtuigbommen in 2008 ontdekt. De bommen zijn in de afgelopen drie maanden volledig vrijgegraven. Zondag kwam de EOD erbij om ze te ontmantelen.  

Afbeelding: cavanaughflightmuseum.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020