Excite

VOC-schip met goudschat gevonden

Schatzoeken is iets van vroegere tijden. Zou je denken. Maar niets is minder waar. Het zoeken naar verborgen schatten, naar kisten vol met goud en naar oude koopwaar gebeurt nog steeds regelmatig. Zo hebben deze week Hongaarse duikers een oud VOC-schip gevonden voor de kust van Brazilië. Aan boord waren nog 180.000 Nederlandse gouden dukaten, in zeer goede staat. De waarde van de schat is 1 miljard dollar.

Een schat vinden ter waarde van 675 miljoen euro gebeurt niet elke dag. Het VOC-schip, genaamd de Voetboog, verging op 29 januari 1700 met 109 bemanningsleden aan boord. En de enorme goudschat. Waarschijnlijk was het schip uitgeweken vanwege een storm en hoopte het nabij Brazilië rustigere wateren te vinden. Waardoor het handelsschip uiteindelijk is vergaan, is niet bekend.

Het VOC-schip de Voetboog was onderweg vanuit Batavia, het huidge Jakarta, naar Nederland. Behalve de enorme goudschat waren er ook zijde, specerijen, thee en porselein aan boord. Volgens de Hongaarse duikers verkeren de meeste objecten nog in uitstekende staat. Ook voor de geschiedwetenschap is de vondst van het VOC-schip uiteraard een grote schat.

Afbeelding: Flickr, Matt Seppings

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020